Kis felbontású monitor esetén

Előfordulhat, hogy a monitor alacsony felbontása miatt a menük és a térkép elfoglalják a kijelző jelentős részét, kevés helyet hagyva ezzel az adatoknak.

Mobil menü

Mobil menüt választva látszatra nem történik semmi, de ettől kezdve minden kiválasztott menüpont egy új fülön (mindegyik ugyan azon az egy fülön) jelenik meg úgy, hogy az új ablak bal oldalán nem lesz menü sáv, így több hely marad a megjelenítendő adatoknak.

A másik nagy különbség, hogy az adat megjelenítő terület felső részét elfoglaló ország térkép helyett csak egy keskeny a megyék neveit felsoroló megye választó menű lesz, így függőlegesen is jelentősen megnöveltük az adatmegjelenítés területét.

Másik módszer

1. tipp
Ha a bal oldali főmenü minket érdeklő menüpontjára az egér jobb gombjával klikkelünk, majd a felugró ablakban a megnyitás új lapon lehetőséget választjuk, akkor az adott menühöz tartozó funkció új lapon nyílik meg a bal oldali főmenü nélkül. Ezzel a módszerrel 250 képpontal szélesebben tudjuk megnézni az adatokat. Az adott menüponthoz tartozó almenü természetesen a jobb oldalon látszani fog, így könnyen tudunk majd navigálni az adatok között.

2. tipp
Ha Magyarország térképe nagy helyet foglal a képernyőn és emiatt alul kevés hely marad, akkor két lehetőség közül választhatunk:

a) a települést meg lehet keresni az ABC menü segítségével is, amely esetben a képernyő teljes magasságában adatok fognak látszani,

b) ha a kiválasztandó települést szeretnénk nagyobb képernyőméretben megtekinteni, akkor kiválasztásnál a bal gomb helyett kattintsunk jobb gombbal és a megjelenő ablakban válasszuk a megnyitás új lapon lehetőséget. Ebben az esetben a teljes képernyőt csak az adatok (táblázatok, diagrammok, leírások) fogják kitölteni. Ekkor már a jobb oldali menü sem foglalja a helyet.

Kiválasztott adatok átemelése excel táblázatba

Egérrel jelöljük azt az adattartalmat, amit szeretnénk kimenteni az adott oldalról.

Lásd bal oldali ábra!

A kiválasztott adatokon jobb gombal kattintva előjön egy gyors menü, ahol a másolás menüt válasszuk ki (kattintsunk rá).

Ekkor a kívánt tartalom a vágólapra másolódik.
Ezután nyissunk meg egy üres excel lapot és illesszük bele a kimásolt adatokat.

Beillesztés után a táblázatot néhány kattintással a megfelelő szélességúre húzva, valamint a sormagasságokat megfelelően csökkentve, már megfelelő excel táblázatot kapunk.

A kiválasztott oldal nyomtatása

Firefox böngésző esetén:

1. Ha csak a táblázatra (számadatokra) van szükségünk, akkor legegyszerűbb kijelölni a weboldalon a táblázatot, majd beilleszteni egy üres excel fájlba és máris meg van az adatunk, amit azután nyomtathatunk tetszés szerint.

2. Ha a kívánt oldalon jobb gombbal kattintva a megjelenő menüből mentjük el az oldalt, akkor válasszuk a Weboldal (teljes) opciót. Ezek után az elmentett fájlt már WORD szövegszerkesztővel is megnyithatjuk és szerkeszthetjük tetszés szerint vagy nyomtathatjuk.
3. Kattintsunk a kinyomtatni kívánt lapon tetszőleges helyen jobb egér gombal.
A felugró ablakban az "Ez a keret" menüpontra ráállva megjelenik egy újabb ablak, ahol válasszuk a "Keret megnyitása új lapon" menüpontot.

Ekkor a böngészőnkben egy új lapon (fülön) megnyílik a kívánt adatokat tartalmazó oldal.

Ugyanezt az eredményt érjük el, ha a település kiválasztó menüben a település nevén jobb gombbal kattintunk és a "Megnyitás új lapon" menüpontra kattintunk.
Ha már az újonnan megnyílt oldalon vagyunk, akkor az ablak jobb felső sarkában látható 3 vízszintes csíkra (menü ikon) kattintva a képen látható megnyíló ablakban a nyomtatás ikonra kell kattintani.
Ekkor a kívánt lap nyomtatási nézetben fog megjelenni. A képen is látható "Oldalbeállítás" gombra kell kattintanunk. A megnyíló ablakban be kell pipálni (ha még nincsen) az "Igazítás a lap szélességéhez" négyzetet, így szélességében biztosan rá fog férni a papírra a nyomtatás.

Nagyon fontos, hogy a "Háttér nyomtatása (szín és képek)" is be legyen pipálva, mert a diagramm színei csak így nyomtatódnak ki!

További kérdéseit felteheti a Kapcsolat menüponton keresztül.